ALL EXAM IMPORTANT QUESTION AND ANSWER

ALL EXAM IMPORTANT QUESTION AND ANSWER


1) Who was the composer of Jana Gana Man Rashtriya Geet?


 Ans: – Rabindranath Tagore


 2) What is the name of the wedding songs sung at weddings in Gujarat?


 Ans: – Firecrackers


 3) Dantiwada Dam is built on which river?


 Ans: – Banas river


 4) How many dams are there in Gujarat?


 Ans: – Five


 5) Where was the first oil field found in Gujarat?


 Ans: – Lunej


 6) Which district of Gujarat has the least population?


 Ans: – Kutch


 7) Which district of Gujarat has the highest population density?


 Ans: – Surat


 8) Which is the most populous district (in terms of number)?


 Ans: – Ahmedabad


 9) What is the rank of Gujarat among the states of India according to population?


 Ans: – Ninth


 10) In which part of Gujarat is the Union Territory of Diu located?


 Ans: – South Saurashtra


 11) How many talukas are there in Dang district?


 Ans: – 3 (Ahwa, Subir, and Waghai)


 12) What is Atira known for?


 Ans: – Textile research


 13) What are the two tributaries of Banas river?


 Ans: – Sipri and Balaram


 14) In which district is the fox bat district?


 Ans: – Amreli


 15) By what name is the semi-desert area west of Banaskatha district known?


 Ans: – Godha


 16) Which region produces the most cotton?


 Ans: – Kanampradesh


 17) Mordhar hills are in which district of Gujarat?


 Ans: – Bhavnagar


 18) Ship breaking industry is in which two ports in Gujarat?


 Ans: – Sachana and Alang


 19) Where is the IFFCO plant located in Gujarat?


 Ans: – In Kalol and Kandla


 20) Iqbalgarh Sanctuary of Gujarat is located in which district?


 Ans: – In Banaskantha district


 21) How many districts were there when Gujarat state was established?


 Ans: – 17


 22) What is the headquarters of Narmada district?


 Ans: – Rajpipla


 23) In which district is rice grown most in Gujarat?


 Ans: – Valsad


 24) Tankara is located in which district?


 Ans: – Morbi


 25) Banej polling station for only 1 voter falls under which constituency?


 Ans: – Wool


 26) Which lake is located in Dakor?


 Ans: – Gomati Lake


 27) Milk Sarita Dairy is in which city?


 Ans: – Bhavnagar


 28) Gujarat’s largest botanical garden is located in which district?


 Ans: – Dang Waghai


 29) Which place is known for its fusion of Hindu-Muslim religion and culture?


 Ans: – Pirana


 30) What is the wild donkey of Kutch called?


 Ans: – Horse


 31) Where is the Ashram of Swami Sachchidananda located in Gujarat?


 Ans: – Dantali


 32) Sametshikhar is a pilgrimage site of which religion?


 Ans: – Jain


 33) What is the name of Holi in Dangs?


 Ans: – Shigma


 34) In which district of Gujarat is the most cultivable land?


 Ans: – Banaskantha


 35) Which famous pilgrimage center of Gujarat is located in the Aravalli range?


 Ans: – Ambaji


 36) Merayo is a folk dance of which people?


 Ans: – Of Thakors of Vav taluka


 37) What is the highest peak of Girnar?


 Ans: – Gorakhnath


 38) In which region high quality grass grows?


 Ans: – Bunny


 39) Mirandatar is on the banks of which river?


 Ans: – Pushpavati


 40) Vagad area is in which district of Gujarat?


 Ans: – Kutch


 41) Mukteshwar Irrigation Scheme is on which river?


 Ans: – Saraswati


 42) Where is the tomb of Tanariri located?


 Ans: – Vadnagar


 43) Which river separates Wadhwan and Surendranagar?


 Ans: – Enjoy


 44) Vishwamitri river flows from which hill?


 Ans: – In Pavagadh


 45) Which was the first sugar factory established in Gujarat?


 Ans: – Bardoli


 46) Which is the longest river in Saurashtra?


 Ans: – Bhadar


 47) How many peaks are there in Girnar?


 Ans: – 5


 48) Where are the specimens of agate made?


 Ans: – Khambhat (Anand District)


 49) Which is the largest botanical garden of Gujarat?


 Ans: – In Waghai (Dang District)


 50) Ravechi fair is held in which taluka of Kutch?


 Ans: – Rapper


 51) Sumul Dairy is located in which city?


 Ans: – Surat


 52) Sipu is a river of which district?


 Ans: – Banaskatha


 53) What is the second highest peak of Gujarat?


 Ans: – Saputara


 54) Surkhabnagar is located in which district?


 Ans: – Kutch


 55) What is Fagwell known for?


 Ans: – Bhathiji’s temple


Read For Gujarati And Useful Pdf Download:-Click here

Join WhatsApp Group Join Now
Join telegram Chennel Join Now

Leave a Comment