All Exam Important Question And Answer

All Exam Important Question And Answer


 
1) In the regions of Ramda, why do men dance on long sticks with one end of the stick tied in their hands? 

 

Ans: – Leading dance 


2) Rasiklal Parikh’s play ‘Shervilak’ is based on which Sanskrit play? 

 

Ans: – Mrichchaktikam 


3) Who is the author of the book ‘Lok Sanskrit Darshan of Kutch’? 

 

Ans: – Rathod Ramsinh


4) Is the scheme being implemented by the Government of Gujarat to provide continuous and quality power supply to the farmers?


 Ans: – Khushi Yojana 


5) In which play did Mrinalini Sarabhai become the first woman to become a hero? 

 

Ans: – Kathakali 


6) Central Pollution Control Board (CPCB) has been established under which Central Act?

 

 Ans: – Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974


7) Who was his ally at one time Mahatma Gandhi who separated and started a radical transformational self-respect movement? Ans: – Ramaswami Naikar 8) Who recommends MSP for various crops in agriculture?


 Ans: – Agricultural Expenditure and Price Commission 


9) India’s nuclear reactor is made with indigenous technology? 


 Ans: – Kalpakkam 


10) Under whose direct supervision and control does the Secretariat of Lok Sabha function? 


 Ans: – Speaker

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *