All Exam Important Question And Answer By Gujarat Government

All Exam Important Question And Answer By Gujarat Government


1) Shamlaji fair is held in which district of Gujarat? 

Ans: – Aravalli 


2) ‘Ramzanyu Pezaniyu’ is a specialty of which fair? 

Ans- Fair of Shamlaji 


3) In which fair of Gujarat donkeys are traded? 

Ans- In the fair of Vautha 


4) In which fair of Gujarat camels are traded? 

Ans- In the fair of Katyok 


5) Katyok fair is held in which taluka of Patan district of Gujarat? 

Ans- Siddhpur


6) Meghmelo is celebrated in which district of Gujarat? 

Ans– Bharuch 


7) In which city was the permanent power of Marathas in Gujarat? 

Ans- Vadodara 


8) Who was the first Maratha Sardar to conquer Vadodara? 

Ans- Damajirao Gaekwad 


9) In whose time did significant development of Vadodara take place? 

Ans- Sayajirao Gaekwad 


10) Which prince made primary education compulsory in Gujarat? 

Ans: – Sayajirao Gaekwad, 


11) Where did Sayajirao Gaekwad first experiment with free and compulsory education? 

Ans- In Amreli district 


12) Who was the last Maharaja of Vadodara? 

Ans – Pratap Singh Gaekwad


13) Vandemataram song is taken from which novel? 

Ans- Anandmath novel 


14) Who wrote the novel Anand Math? 

Ans- Bankimchandra Chattopadhyaya 


15) What is the name of the day on which Bengal was divided? 

Ans- Mourning Day 


16) At whose suggestion the day of partition was also celebrated as “Unity Day”? 

Ans- Rabindranath Tagore 


17) Who established Santiniketan Vishwa Bharti Vidyalaya and when? 

Ans- Rabindranath Tagore in 1901 


18) When was the partition of Bengal canceled? 

Ans- In 1911


Read For Gujarati And All Exam Useful Pdf Download:- Click here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *