All Exam Important Question And Answer | Panchayati Raj Subject

All Exam Important Question And Answer By  

Panchayati Raj Subject

1) When was Panchayati Raj established in your country?

  Ans: – Since 1959 

 

2) According to the report of which committee Panchayati Raj was established?

  Ans: – Balwant Rai Mehta 

 

3) Panchayati Raj was first started in which two states? 

 Ans: – Rajasthan and Andhra Pradesh 

 

4) Since when was Panchayati Raj implemented in Gujarat? 

 Ans: – AD 1963 

 

5) What is the head of a panchayat? 

 Ans: – Sarpanch

 

6) Who does the administrative work in the gram panchayat? 

 Ans: – Talati cum Minister 

 

7) What is the minimum number of members in a gram panchayat? 

 Ans: – Seven (7)

 

 8) What is the maximum number of members in a Gram Panchayat?

  Ans: – Fifteen (15) 

 

9) What is the name of the head of the taluka panchayat? 

 Ans: – Taluka President 

 

10) Who does the administrative work in Taluka Panchayat? 

 Ans: – Taluka Development Officer

 

11) What is the minimum number of members in a taluka panchayat? 

 Ans: – Fifteen (15) 

 

12) What is the maximum number of members in a taluka panchayat? 

 Ans: – Thirty one (31) 

 

13) What is the name of the head of the district panchayat?

 Ans: – District President 

 

14) Who is the Chief Administrative Officer in District Panchayat? 

 Ans: – District Development Officer 

 

15) What is the minimum number of members in District Panchayat? 

 Ans: – Thirty one (31) 

 

16) What is the maximum number of members in a district panchayat? 

 Ans: – Fifty one (51) 

 

17) What should be the population of a Gram Panchayat?

 Ans: – Less than 15 thousand

 

18) What is the population in a municipality? 

 Ans: – More than 15 thousand less than three lakhs 

 

19) What is it called a population of more than three lakhs? 

 Ans: – Corporation 

 

20) How many Municipal Corporations are there in Gujarat?  

 Ans: – Eight (8) 

 

21) How many Municipal Corporations are there in Gujarat? 

 Ans: – 264 

 

22) How many seats are reserved for women in Panchayati Raj? 

 Ans: – One third (1/3) 

 

23) What is the head of the municipality called? 

 Ans: – Municipal President 

 

24) Who administers the municipality? 

 Ans: – Members, President, Chief Officer 

 

25) What is the name of the head of the municipality?

 Ans: – Mayor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *