All Exam Important Questions And Answer 2021

All Exam Important Questions And Answer 2021

1) Which ashram was first established by Gandhiji for the freedom movement?

 Ans: Kocharab Ashram


 2) Who is the author of the play ‘Pencil Color and Candle’?

 Ans: Adil Mansuri


 3) By what other name is Kirtitoran of Vadnagar known?

 Ans: Thieves of Narasimha Mehta


 4) The Tarnetar fair is associated with which event of Mahabharata?

 Ans: Draupadi Swayamvara


 5) Which college was first started in Gujarat?

 Ans: Gujarat College-Ahmedabad-18


 6) Whom did Gandhiji call the pearl of Charotar?

 Ans: Motibhai Amin


 7) Name the famous playwright Jaishankar Sundari.

 Ans: Jaishankar Bhojak


 8) In which folk dance in Gujarat, a stick is thrown on the ground?

 Ans: Comment


 9) Saputara is located in which mountain range?

 Ans: Sahyadri


 10) Jafarabadi breed of which animal is bred in Gujarat?

 Ans: Buffalo


 11) Kanaiyalal Munshi’s stereotyped ideology is manifested in which social drama?

 Ans: Uncle Shashi


 12) The large desert area on the northern border of Kutch forms which town at the end of monsoon?

 Ans: Surkhab Nagar


 13) Which of these places in Junagadh is famous for its ancient Buddhist caves?

 Ans: Overcoat


 14) What is the original name of Sneharashmi?

 Ans: Jinabhai Desai


 15) Which organization was set up to boycott government education in English times?

 Ans: Gujarat University


 16) What is the English name of the bird or water fire bird that flies high in the sky from morning till night?

 Ans: Sky Lark


 17) Which award is given by the Government of Gujarat for the best contribution in the field of language, literature, history, art and culture?

 Ans: Ranjitram Gold Medal


 18) In which city of Gujarat is the factory for making viscose filament yarn from wood located near Surat?

 Ans: Udhana


 19) Name the singer who composed the folk songs of Zaverchand Meghani.

 Ans: Hemu Gadhvi


 20) Where in Gujarat is the seismic laboratory available?

 Ans: Bhuj


 21) What is the best place to visit in Uparkot in Junagadh?

 Ans: Adi Kadini Vav


 22) Where is Ashapura’s Madh located?

 Ans: Kutch


 23) Poet Dalpatram took initiation from which saint of Swaminarayan sect?

 Ans: Bhumananda Swami


 24) Who called Rani Sipri’s Mosque the ‘Jewel of Ahmedabad’?

 Ans: James Ferguson


 25) Which Jyotirlinga in Gujarat has the largest Shivling among the Baray Jyotirlingas?

 Ans: Somnath


 26) Who were the Gujarati revolutionaries who started the revolutionary movement abroad?

 Ans: Sardar Singh Rana


 27) Who founded Anhilpur Patan?

 Ans: Vanraj Chawda


 28) Manjiranritya is a special folk dance of which people living in Bhalkantha?

 Ans: Pandhar


 29) What is Mithapur famous for?

 Ans: Tata Chemicals Industry


 30) When was Gujarat Tourism Corporation established?

 Ans: इ.स. 13


 31) Which of the following Hindi poetry works is not Akha?

 Ans: Narasimha Mahyaro


 32) Who started the first radio station in Gujarat?

 Ans: Maharaja Sayajirao Gaekwad


 33) Who was the first Gujarati to start a printing press?

 Ans: Durgaram Mehta


 34) How much area of ​​Gujarat has wetland?

 Ans: 2,000 sq. Km. Km.


 35) Who is the author of the poem ‘Gurjari Bhu’?

 Ans: Sundaram


 36) State the time of Mahagujarat movement for an independent Gujarat state.

 Ans: 15 to 120


 37) Ramanlal v. Where was Desai born?

 Ans: Shinor


 38) Which institute was established for the study and research of Gujarati language literature?

 Ans: Social and Literary Association


 39) Which Mataji’s temple is located on the hill of Chotila?

 Ans: Chamunda Mata


 40) Who is the author of the award winning book ‘Vyakit Ghadtar’ by Gujarat Government?

 Ans: Father Wallace

Read For Gujarati And Download Pdf :-Click here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *