Constitution Of India All Exam Important Questions

Constitution Of India All Exam Important Questions

 

 

1. When was the Constituent Assembly turned into the Interim Parliament?

 Ans: – 24 January 1950

 

 2. When did the complete Constitution of India come into force?

 Ans: – January 26, 1950

 

 3. The first President of India, Dr. When was the election for Rajendra Prasad held?

 Ans: – No election was held, the Constituent Assembly declared him as President.

 

 4. How long did it take to draft the Constitution of India?

 Ans: – 2 years 11 months and 18 days

 

 5. What was the total cost of drafting the Constitution of India?

 Ans: – 63 lakhs, 96 thousand, 729 rupees

 

 6. Who was the Chairman of the Flag Committee?

 Ans: – j. B. Kripalani

 

  7. The provision of judicial review is based on the constitution of which country?

 Ans: – American

 

 8. The Constitution of India provides for impeachment proceedings against an independent judiciary and the President from which country’s constitution?

 Ans: – American

 

 9. The provision of residual power of the Center is taken from the Constitution of which country?

 Ans: – Canadian

 

 10. The provision of guiding principles of politics in the Constitution of India is taken from the Constitution of which country?

 Ans: – Ireland

 

 11. The Constitution of India provides for the basic duties of citizens from which country’s constitution?

 Ans: – Russian

 

 12. The provision of emergency in the Indian Constitution is derived from the Constitution of which country?

 Ans: – Germany

 

 13. The provision of constitutional amendment is taken from the constitution of which country?

 Ans: – South Africa

 

 14. The provision of concurrent list is taken from the constitution of which country?

 Ans: – Australia

 

 14. When did Nehru introduce the objective proposal in the Constituent Assembly?

 Ans: – December 13, 1946

 

 16. When did the Constituent Assembly approve the objective proposal?

 Ans: – January 22, 1947

 

 17. Who considers the Indian Constitution as a social document?

 Ans: – Austin

 

 18. The provision of ‘procedure established by law’ is taken from the constitution of which country?

 Ans: – Japan

Read For Gujarati And Exam Useful Download Pdf:-Click here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *