Gujarat General Knowledge questions and answers important for all exams

Gujarat General Knowledge questions and answers important for all exams

1) Who founded Sikhism?

 Ans: – Guru Nanak


 2) Which Sikh Guru agitated against Satipratha, Parda Pratha?

 Ans: – Guru Agad


 3) Which Sikh Guru founded Amritsar in 1577 AD?

 Ans: – Guru Ramdas


 4) Who gave land to Guru Ramdas to establish Amritsar

 Ans: – Akbar


 5) Sikh Guru who built the Golden Temple and composed the ‘Adi Granth’

 Ans: – Guru Arjundev


 6) Which Sikh Guru founded Jazaru sect, established Akal Takht and fortified Amritsar?

 Ans: – Guru Hargovind


 7) Which Sikh Guru founded the Khalsa Panth?

 Ans: – Guru Gobind Singh


 8) Who made Lahore his capital by conquering it in 1799?

 Ans: – Maharaja Ranjit Singh


 9) Which Guru of Sikhism was hanged by Jahangir?

 Ans: – To Guru Arjundev


 10) Which Sikh guru was hanged by Aurangzeb for not accepting Islam?

 Ans: – Guru Teg Bahadur


 11) What is the name of Gandhiji’s house in Mumbai?

 Ans: – Manibhavan


 12) Who is considered the ‘spiritual heir’ of Gandhiji

 Ans: – At Vinoba price


 13) Gandhiji lived according to which scripture he brought to life

 Ans: – Gita


 14) In which city did Gandhiji shave his head forever and adopt potty in his attire?

 Ans: – Madurai


 15) In the book ‘In the Shadow of the Mahatma: A Personal Memory’, which businessman describes his experiences with the Mahatma?

 Ans: – DG Birla


 16) Who instructed Gandhiji to keep the symbol of freedom movement ‘Chakra’?

 Ans: – Gagaben Majumdar


 17) Mahatma Gandhi’s tomb is located on the banks of which river

 Ans: – Yamuna


 18) Which train was started by the railway department to travel to places connected with Gandhiji’s life, Kavan and Satyagraha?

 Ans: – Gandhi Darshan train


 19) Who was the first Chinese pilgrim to visit India?

 Answer: Fahian


 20) In which state was Adi Shankaracharya born?

 Answer: Kerala


 21) Who established the Gupta dynasty in India?

 Answer: Srigupta


 22) In which Veda do we get information about medicinal plants

 Answer: Rig Veda


 23) Where did Mahavira Swami attain Nirvana?

 Answer: Pavapuri


 24) Who founded the Haryakvansh?

 Ans: Bimbisar


 25) Where did Muni create Sankhya Darshan?

 Ans: Kapil Muni


 26) Who started the Gurmukhi script?

 Answer: Guru Ramdas


 27) Which monastery was first established by Shukracharya?

 Ans: Shrugeri Math


 28) Who completed the construction of Qutub Minar?

 Answer: Iltumish

➜ Read To Gujarati And Useful PDF Download:-Click here


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *