Important Questions And Answers By Science Technology Subject

Important Questions And Answers By Science Technology Subject

1) What is Hanshamak Vayu?

 Answer: Carbon dioxide


 2) Which physical property is true for carbon dioxide?

 Ans: Combustible


 3) What is the color of the solution blown with the help of straw in lime water?

 Answer: Milky


 4) What happens when carbon dioxide is processed with water at high pressure?

 Answer: Carbonic acid


 5) Which Y is useful for photosynthesis in plants?

 Answer: Carbon dioxide


 6) Which Y is required in the production of carbonic acid?

 Answer: Carbon dioxide


 7) What is the molecular formula of carbonic acid?

 Answer: H2CO3


 8) What is the chemical name of washing soda?

 Answer: Sodium carbonate


 9) What is the chemical name of baking soda?

 Answer: Sodium bicarbonate


 10) What is the chemical formula of baking soda?

 Answer: NaHCO3


 11) What is the chemical formula of washing soda?

 Answer: Na2CO3


 12) Which air makes limestone water milky?

 Answer: Carbon dioxide


 13) Which gas is dissolved in cold drinks like soda water?

 Answer: Carbon dioxide


 14) What is the solid form of carbon dioxide called?

 Answer: Dry ice


 15) What is the chemical name of marble?

 Answer: Calcium carbonate


 16) What can be used instead of calcium carbonate to make carbon dioxide gas?

 Answer: Sodium carbonate


 17) Which air is the lightest air?

 Answer: Hydrogen


 18) Which gas is combustible?

 Answer: Hydrogen


 19) Which physical property is true for hydrogen?

 Ans: Combustible


 20) Which gas is used as fuel and to get electricity?

 Answer: Hydrogen


 21) Which gas is useful in a balloon used to study the atmosphere above the air?

 Answer: Hydrogen


 22) Which gas is produced by heating a solution of ammonium chloride and sodium nitrite?

 Answer: Nitrogen


 23) What happens when nitrogen dioxide is treated with gaseous water?

 Answer: Nitric acid


 24) Which gas reduces the activity of oxygen in air?

 Answer: Nitrogen


 25) Which gas is used to create an inert atmosphere?

 Answer: Nitrogen

 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

Useful Pdf Download By Gujarati Language:-Click here

 

1 thought on “Important Questions And Answers By Science Technology Subject”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *