Important questions and answers for all exams

Important questions and answers for all exams


1) What type of habitat is a fish house?

 Ans: – Artificial


  2) What is the period of Haley’s comet?


 Ans: – 76 years


 3) Divide by centigrade by multiplying by centigrade, the amount you get is ….. adding Fahrenheit measure.


 Ans: – 9, 32


 4) Which part of the human body is affected by glucose?


 Ans: – Eye


 5) Which gas in air is used in photosynthesis?


 Ans: – Carbon dioxide


 6) What is the unit of refractive index?


 Ans: – Unitless


 7) Which color of light emits the most due to the atmosphere?


 Ans: – Blue


 8) Which device can be used to electrify water?


 Ans: – Voltmeter


 9) Which is the first member of saturated hydrocarbon?


 Ans: – Methane


 10) In an experiment showing the presence of starch, what color does a green leaf take when it is immersed in a dilute solution of iodine?


 Ans: – Blue


 11) What is the most commonly used method for disposal of Municipal Solid Waste?


 Ans: – Sanitary landfill


 12) What is the instrument working on the thermal effect of electric current?


 Ans: – Electric ironing


 13) What is the amount of oxygen in the air?


 Ans: – 20.96% (if answer is 21% write it)


 14) Which gas is used to make vegetable ghee from vegetable oil?


 Ans: – Hydrogen


 15) When is Diabetes Day celebrated to raise awareness and control diabetes?


 Ans: – 14, November


 16) Name another name for platelets.


 Ans: – Thrombocytes


 17) Name another name for rabies.


 Ans: – Hydrophobia


 18) How many excretions are there in each human kidney?


 Ans: – 10 lakhs


 19) In which direction do the positive ions of the solution move in the process of plating?


 Ans: – Positive pole


 20) Plantar wart disease is caused by which virus in swimming pool?


 Ans: – Virus in papilloma


 21) When was the Leprosy eradication announced by the Government of India by the year 2000?


 Ans: – 1980


 22) Light coming from which direction is more stable and effective?


 Ans: – North direction


 23) Which gas is used as preservative in fruit juices and jams?


 Ans: – SO2


 24) State the basic amounts


 Ans: – Length, force and temperature


 25) Increasing the temperature at constant pressure, solubility of ammonia in water ……………..


 Ans: – decreases.


 26) Aerosol A ……………….


 Ans: – Small solids or liquids are dissolved in gaseous form.


 27) Sound is used to detect cracks and defects in metal blocks.


 Ans: – Parasitic


 28) Kevlar’s trade name …….


 Ans: – Aramid fiber

Leave a Comment

WhatsApp ગ્રુપમાં જોડાવા અહીં ક્લિક કરો