Most Important Questions And Answer By Gujarat State Level

Most Important Questions And Answer By Gujarat State Level

1) Modhera is situated on the banks of which river?

  Ans: – Pushpavati


  2) In which city is the inscription of Ashoka?

  Ans: – In Junagadh


  3) Which place is known as literacy?

  Ans: – Nadiad


  4) Parsi Tirthas Sanjan and Udvada are located in which district?

  Ans: – Valsad


  5) What is the largest dairy in Asia?

  Ans: – Amul Dairy of Anand


  6) Where are the remains of Harappan culture found?

  Ans: – Dholavira (Kutch)


  7) Somnath is situated on the banks of which river?

  Ans: – Deer


  8) What is the biggest Lokmelo of Gujarat?

  Ans: – Vautha fair


  9) Which place is known as the confluence of seven rivers?

  Ans: – Vautha


  10) What is Tangara known for?

  Ans: – Birthplace of Swami Dayanand


  11) Salangpur Hanumanji’s temple is located in which district?

  Ans: – Botad


  12) Which place is known as Shikshanagari?

  Ans: – Vallabhavidyanagar


  13) What is the city of palaces called?

  Ans: – Vadodara


  14) Saputara is located in which district?

  Ans: – Dang


  15) Where is IFFCO Fertilizer Factory located?

  Ans: – In Kalol


  16) Where is Lucky Studio located?

  Ans: – In Halol


  17) What is Kirti Mandir?

  Ans: – Gandhiji’s monument in Porbandar


  18) Which city is known for its watch industry?

  Ans: – Morbi


  19) Where is the Floorspar project located in Gujarat?

  Ans: – In Mango Dungar


  20) What is the name of the lignite based power project of Kutch?

  Ans: – Panandhro Power Project


  21) Where is the marble mine located in Gujarat?

  Ans: – Ambaji


  22) At which port did the shipbreaking industry develop?

  Ans: – Alang and Sachana


  23) Where is the largest wind farm in Gujarat located?

  Ans: – Long (Dwarka)


  24) Where is the largest Sardar Stadium of Gujarat located?

  Ans: – Ahmedabad


  25) Where is the headquarters of Gujarat Narmadaveli Fertilizer Corporation (GNFC) located?

  Ans: – Bharuch

Read For Gujarati And Download PDF:-Click here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *