Most Important Questions And Answer By Gujarat State Level

Most Important Questions And Answer By Gujarat State Level

1) What is the largest power plant in Gujarat?

 Ans: – Dhuwaran


 2) What is the largest oil field in Gujarat?

 Ans: – Ankleshwar


 3) Bardoli has become a major hub of which industry?

 Ans: – Sugar


 4) Which district has the most 12 talukas?

 Ans: – Banaskantha


 5) What is the International Airport of Gujarat?

 Ans: – Sardar Patel this. Airport, Ahmedabad


 6) Where is the headquarters of GIDC located?

 Ans: – Ahmedabad


 7) Where is the headquarters of Indian Space Research Organization (ISRO) located?

 Ans: – Ahmedabad


 8) Where is GSFC’s factory located?

 Ans: – Bajwa


 9) Which is the largest river in Gujarat?

 Ans: – Narmada


 10) Which district has the most moist forests?

 Ans: – Dang and Surat


 11) In which region are mangrove forests found?

 Ans: – On the coast of Kutch


 12) Which is the highest hill in Gujarat?

 Ans: – Girnar


 13) Where is the coral island called Piroton located?

 Ans: – In the Gulf of Kutch near Jamnagar


 14) What is the only hill station in Gujarat?

 Ans: – Saputara


 15) What is called Kanthi Maidan?

 Ans: – The plain near the beach of Kutch


 16) Which cows are known for milk?

 Ans: – Gir and Kankreji


 18) Which buffalo of Saurashtra is known for more milk?

 Ans: – Jafarabadi


 19) Where is the Dairy Development Corporation established?

 Ans: – Gandhinagar


 20) Where is the refinery for refining shark fish oil located?

 Ans: – Veraval


 21) Where is the headquarters of Ayurveda University located?

 Ans: – Jamnagar


 22) Where is the largest botanical garden of Gujarat located?

 Ans: – Wadhai


 23) Where in Gujarat are most of the tile factories located?

 Ans: – Morbi


 24) Which district receives the least rainfall in Gujarat?

 Ans: – Kutch


 25) In which district is most irrigation done through canals in Gujarat?

 Ans: – Kheda


 26) Which district has the highest number of abyssal wells?

 Ans: – Mehsana


 27) Which district has the highest number of abyssal wells?

 Ans: – Mehsana


 28) How many districts in Gujarat are named after rivers?

 Ans: – 1


 29) Where is the temple of Brahmaji located?

 Ans: – Khedbrahma


 30) What is Parab Vavdi known for?

 Ans: – The place of Saint Devidas


 31) Which city of Saurashtra is known as Kashmir?

 Ans: – Mahuva

Read To Gujarati Language And Useful Pdf Download:-Click here

Join WhatsApp Group Join Now
Join telegram Chennel Join Now

Leave a Comment