Most Important Questions And Answer By Gujarat State Level

Most Important Questions And Answer By Gujarat State Level

1) Where is red dolomite marble found in Gujarat?

 Ans: – Chuchhapura


 2) Which lake on Pavagadh mountain was formed due to mantle eruption?

 Ans: – Milky lake


 3) What is the part of Sabarmati river which meets the Gulf of Khambhat called?

 Ans: – Kopali Bay


 4) Which place of Swaminarayan sect is located on Ghelo?

 Ans: – Gadha Swaminarayan


 5) Whose pilgrimage site Mahudi is located on the banks of which river? (Gandhinagar district)

 Ans: – Sabarmati


 6) Aliabet is an island formed at the mouth of which river?

 Ans: – Narmada


 7) In which district is the region known as Vagad?

 Ans: – Kutch


 8) Where does Gujarat Tourism Department organize Summer Festival every year?

 Ans: – Saputara


 9) The area known as Charotar is situated between which two rivers?

 Ans: – Mahi and Shedhi


 10) Where does the river Sabarmati originate from?

 Ans: – From Dhebar Sarovar in Rajasthan


 11) Wadhwan is situated on the banks of which river? (Surendranagar)

 Ans: – Enjoy


 12) Where is the Floorspar project located in Gujarat?

 Ans: – In Abadungar


 13) Ghogha port is located in which district?

 Ans: – Bhavnagar


 14) Where is Gopi Lake located?

 Ans: – Betdwarka


 15) Which city is famous for its Isbagul, Jiru and Variyali ganj?

 Ans: – Uza


 16) What is Salangpur famous for? (Botad District)

 Ans: – Hanumanji Temple


 17) Where is Indrada Park located?

 Ans: – Gandhinagar


 18) Kabirwad is located in which district?

 Ans: – Bharuch


 19) From which place in Bhavnagar district fossils of animals like elephants and horns of Prague history have been found?

 Ans: – Pirambet


 20) Dummus Pravasdham is in which district?

 Ans: – Surat


 21) In which district is the area called Panchal located?

 Ans: – Rajkot


 22) Which district of Gujarat is known as ‘Eucalyptus District’?

 Ans: – Bhavnagar


 23) What is Hathab known for? (Bhavnagar district)

 Ans: – Turtle Breeding Center


 24) Hemu Gadhvi Natyagriha is in which city?

 Ans: – Rajkot


 25) Hansaben Mehta Library is associated with which university?

 Ans: – Maharaja Sayajirao Uni

Read For Gujarati And Useful PDF Download:-Click here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *